Het laboratorium informatie- en managementsysteem voor de pathologie.

Het laboratorium informatie- en managementsysteem voor de pathologie.

LMS voor pathologie

   Marktleider

   Gebruiksvriendelijk

   Efficiënt en overzichtelijk

   Extreem flexibel

LMS voor pathologie

LMS is het informatie- en managementsysteem voor pathologie laboratoria. LMS is een systeem dat het logistieke proces in pathologie laboratoria beheerst, bewaakt en de kwaliteit verhoogt, waarbij o.a. barcodes zorgen voor unieke identificatie van patiëntmateriaal.

Het doel is de beperking van handmatig werk, het voorkomen van fouten en kostenbesparing. Verder is een van de grote voordelen van het LMS een goed overzicht in de voortgang van een onderzoek. Het LMS neemt de klant werk uit handen, zodat er meer tijd is voor andere specifieke, vakgerichte taken. Onze filosofie: “het systeem is er voor de klant en niet andersom”.

Omdat geen enkel laboratorium hetzelfde is, zorgen wij ervoor dat het systeem gaat passen binnen uw specifiek bedrijfsproces. LMS is hoog configurabel en aan te passen aan de werkwijze van uw lab. Ons LMS is daarom voor veel pathologie laboratoria al jaren een zeer gewaardeerd hulpmiddel.

Historie

Het LMS is ontstaan vanuit een systeem dat oorspronkelijk in het Academisch Ziekenhuis Groningen (tegenwoordig UMCG) door de afdeling pathologie als intern ondersteunend proces is opgezet. Deze ontwikkeling is in samenwerking met Finalist Software voortgezet, waardoor het ook bij andere laboratoria inzetbaar is.

De achtergrondgedachte van LMS is een systeem waarbij de verwerking en registratie van materialen zo optimaal mogelijk in het werkproces is opgenomen. Ook het gebruik van barcodes door de gehele procesgang en het zoveel mogelijk beperken van handmatige invoer vermindert de kans op fouten.

Het originele idee achter LMS:

Het ontwikkelen van een systeem met de primaire taak “het voorkomen van (onherstelbare) fouten”.

Procesgang

Onderstaand schema is een globaal overzicht van de laboratoriumprocessen waar LMS het leidende systeem is voor registratie en bewaking.
LMS is het systeem dat materiaal volgt door het werkproces van een laboratorium. In de verschillende stadia van het proces worden eigenschappen van een onderzoek toegevoegd waarbij wordt vastgelegd wie welke eigenschap op welk moment heeft aangemaakt of gewijzigd. De focus ligt hierbij op het informeren van de gebruikers waarbij gezocht wordt naar een optimale balans tussen veiligheid en gebruikersgemak. Omdat verschillende laboratoria verschillende werkwijzen kunnen hanteren is het LMS in hoge mate aanpasbaar aan uw werkwijze.

Functionaliteiten

De functionaliteiten worden afgestemd op de specifieke wensen van de gebruikersgroepen, gebaseerd op de taken van die groep. Dit betekent in feite dat een gebruiker alleen die delen van het LMS te zien krijgt die van belang zijn voor die gebruiker. Toegang tot een functionaliteit wordt bepaald door de taak die de gebruiker uitvoert en het werkstation waar de gebruiker zich aanmeldt. Dit voorkomt dat een functionaliteit wordt gebruikt op een werkstation dat niet over de nodige uitrusting voor die functionaliteit beschikt.

De functionaliteit van de modules wordt grotendeels bepaald door instellingen die kunnen worden gewijzigd met behulp van de systeembeheer module. Als alle instellingen juist zijn ingevoerd, kan de gebruiker met de diverse functionaliteiten werken.

 • Integreert met de workflow.
 • Connectiviteit met een breed scala van laboratorium-hardware (bijvoorbeeld kleurmachines, cassette printers, glas- en labelprinters, camera’s, scanners).
 • Communiceert met diverse ondersteunende systemen zoals spraakherkenning.
 • Geïntegreerd document management.
 • Geïntegreerd image management.
 • Klaar voor het werken met gedigitaliseerde coupes.
 • Automatische declaratie en facturatie mogelijkheden.
 • In staat om standaardisatie door te voeren door middel van data-entry protocollen en macro’s.
 • Geautomatiseerde verzending van de uitslagen naar aanvragers na autorisatie door de patholoog.
 • Annotaties voor interne en externe signalering.
 • Geïntegreerde registratie van de materialen ontvangen van en verzonden naar andere laboratoria.
 • Krachtig actiesysteem.
 • Bewaakt tijdlijnen.
 • Meertalig (per gebruiker instelbaar).
 • Barcodes zijn een sleutel tot vermijden van fouten.
 • Verbetering van de kwaliteit.
 • Verhoging van efficiëntie.
 • Het verzamelen van managementinformatie.
 • Automatisering van de workflow.

Rapportages

De rapportage is een belangrijk onderdeel van LMS voor Pathologie. LMS voor Pathologie verzamelt een enorme hoeveelheid gegevens tijdens het werkproces, en deze gegevens kunnen van grote waarde zijn voor het beheer van het laboratorium. Daarom is een rapportage tool geïntegreerd in LMS die de gebruiker kan aanwenden voor het genereren van geavanceerde rapportages. Een set van standaard rapporten wordt met LMS meegeleverd. Indien de gebruiker zelf geen rapporten kan maken kunnen wij hierbij helpen.

In de afbeelding is het ontwerp-scherm zichtbaar. Dit scherm toont de pagina waar men de lay-out van het rapport kan definiëren. De gegevens voor het rapport kunnen worden verzameld met behulp van een query builder die beschikbaar is vanuit het tabblad data. Ook is een generator voor dialogen beschikbaar voor het ontwerpen van schermen voor invoer van parameters.

Hiernaast de resultaten van het voorbeeldrapport. Rapporten kunnen worden geëxporteerd in diverse formaten, b.v.  Excel, PDF, CSV, RTF etc.
Hieronder de resultaten van het voorbeeldrapport. Rapporten kunnen worden geëxporteerd in diverse formaten, b.v.  Excel, PDF, CSV, RTF etc.
Finalist is voor Pathologie UMCN al geruime tijd een betrouwbare partner die altijd open staat voor nieuwe ideeën en ontwikkelingen als het gaat om een betrouwbaar lab-managementsysteem, erg klant- en toekomstgericht. Dit ervaren wij ook nu weer heel sterk op het moment dat we met veel energie bezig zijn met digitaal orderen in de nieuwe EPIC omgeving van het UMCN. UMC Radboud Nijmegen

De implementatie van het LMS en de samenwerking met Finalist mede in het verder ontwikkelen van verschillende modules van het LMS zijn voor Pathan in de afgelopen jaren van grote waarde geweest. Wij kijken uit naar een goed vervolg van deze samenwerking en de goede contacten die wij hebben en hopen op termijn ons goed werkende systeem verder uit te breiden. Pathan

We hebben indertijd bewust voor Finalist gekozen omdat het LMS van Finalist een goed en degelijk product is, de werking wordt intuïtief begrepen, zelfs door een stagiaire die de Nederlandse taal niet machtig was. Het LMS blijkt in de praktijk stabiel te zijn en vergt relatief weinig onderhoud. Finalist hebben we ervaren als een bedrijf dat goede service biedt en snel reageert op onze vragen en behoeften. Het gegeven dat Finalist een behoorlijk aantal implementaties in Nederland heeft, geeft bovendien vertrouwen in de toekomst. LabPON

Neem vandaag nog contact met ons op!

Wilt u graag meer efficiëntie, betere kwaliteit en minder handmatig werk binnen het logistieke proces van pathologie laboratoria. Neem dan contact met ons op. Wij geven u graag advies.

U kunt ons ook direct bellen op

050-3113848

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.